Вирощування винограду стало давньою традицією у багатьох садах. Садівники справді насолоджуються свіжим смаком домашнього винограду; однак робота по утриманню виноградної лози може бути досить клопіткою. Стояти перед масою заплутаної виноградної лози і думати, як її обрізати, може бути неприємним досвідом для будь якого садівника.
Виноград плодоносить на зелених пагонах, що з’являються з однорічних гілок. Обрізка заснована на отриманні плодів у поточному сезоні та поновленні молодих гілок на наступний рік. Старі гілки, які дали плоди цього сезону, більше не дадуть. Існує кілька методів, що використовуються для обрізки дорослих виноградних кущів.
Зазвичай обрізку винограду поділяють такі на види:
- Коротка - залишають до трьох бруньок. Такий вид обрізки здійснюють найчастіше у молодих виноградниках, адже вона сприяє активному росту пагонів.
- Середня – коли на винограді лишають 5-10 бруньок, які необхідні для утворення нових пагонів, найпоширеніша.
- Довга – залишають більше 10 бруньок, використовують на альтанках і виноградниках
Скільки бруньок зберегти для плодоношення, буде залежати від того, скільки пагонів виросло в минулому році. Можна використовувати різні підходи для визначення. При будь-якій системі обрізки принаймні від 85 до 90 відсотків однорічних пагонів буде видалено під час зимової обрізки. Це дозволить виноградній лозі зберегти свою структуру (форму), розподілити плодове по рослині і підвищити якість плодів. На трирічних (або старших) виноградах зберігається приблизно 40-50 бруньок.
Кожен пагін потребує від 14 до 16 добре відкритих листків, що дозріли грона винограду. Якщо занадто багато пагонів скупчено, листки не отримують достатньо світла для ефективного фотосинтезу. Важливо, щоб все листя добре опромінювалося сонцем, оскільки затінене листя функціонує лише приблизно на 6% своєї потужності і може зовсім не сприяти дозріванню грон. Проріджування виноградних пагонів на ранніх стадіях позбавляє від непродуктивних пагонів і забезпечує світло і простір для врожайних.
Корисні поради
- Знайдіть час, щоб оглянути виноградну лозу, перш ніж почати
- Виберіть кілька добре розміщених гілок, які виглядають як перспективні.
- Виріжте старі гілки та стовбури, які явно непридатні – маленькі та слабкі, або занадто віддалені від основного стовбура.
- Завжди залишайте принаймні одну альтернативну гілку на випадок, якщо основну пошкодите.
- Перед зав’язуванням гілок поступово згинаємо їх в потрібному напрямку.
Ручні інструменти, такі як сучкорізи, ручні секатори та ручні пилки, можна використовувати, щоб ефективно видалити всю зайві пагони. Виберіть відповідний інструмент, щоб прибрати гілки найбільш ефективно та уникнути непотрібних травм рослини. Для ефективного видалення однорічних пагонів можна використовувати ручні секатори. Якщо гілки дворічні або трирічні, для вирізання пропонується використовувати сучкоріз або пилку.